Warzywa i owoce,,Zdrowo rośniemy, bo warzywa i owoce jeść chcemy’’
Pod takim hasłem dzieci z Przedszkola Kulinarnego przez miesiąc poznawały znaczenie owoców i warzyw dla zdrowia w ramach wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych i innowacji pedagogicznej.

Jesień to tematyka związana m. in. z robieniem zapasów, poznawaniem owoców i warzyw. Dzieci z grup: Marchewkowe ciastka, Malinowe chmurki oraz Owocowe jeżyki na zajęciach poznawały różnorodne warzywa nie tylko za pomocą wzroku, ale również innymi zmysłami: węchem, dotykiem i smakiem.

Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa starszaków – Owocowe jeżyki - postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników potrzebnych do wykonania sałatki, które przyniosły z domu. Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły produkty na sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Natomiast grupa Malinowe chmurki wykonała sałatkę warzywną w formie plakatu, na którym dzieci wykonały samodzielnie kolorowe składniki sałatki.
Dzieci z grupy Marchewkowe ciastka przyniosły do przedszkola marchewkę oraz jabłka i postanowiły zrobić surówkę. Na samym początku maluchy umyły ręce, założyły fartuszki i spróbowały przyniesionych warzyw i owoców. Po degustacji przystąpiły do pracy. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę. Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany posiłek.

Wdrażając już od najmłodszych lat nasze pociechy do jedzenia zdrowych i bogatych w witaminy warzyw, zorganizowałyśmy właśnie taki dzień, który uczył prozdrowotnych nawyków. Dzień ten obfitował w radość i uśmiech na twarzach przedszkolaków.
Nic nie zastąpi dawki witamin tak, jak dania z owoców i warzyw, w dodatku zrobione własnoręcznie...
Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy.